Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα 2010-2011: "Χάνδαξ-Κάντια-Ηράκλειο: Αστικές διαδρομές στο πέρασμα του χρόνου"

Φέτος αποφασίσαμε να κινηθούμε μέσα στην παλιά πόλη του Ηρακλείου και να ασχοληθούμε με τις αλλαγές στο αστικό περιβάλλον. Ανακαλύπτουμε τα μνημεία και τις γειτονιές του Βενετσιάνικου Χάνδακα, καταγράφουμε τις αλλαγές και την εξέλιξή τους και τα συγκρίνουμε με τη σημερινή πραγματικότητα.

Χωριστήκαμε σε 7 ομάδες, κάθε μία ανέλαβε ένα μνημείο και μια γειτονιά για να μελετήσει. Κάθε ομάδα έχει τον/την υπεύθυνό της και προσπαθεί να μελετήσει τον τομέα της σε βάθος και αποτελεσματικά. Διαβάζουμε βιβλία, επισκεπτόμαστε τη Βικελαία βιβλιοθήκη, ψάχνουμε στο διαδίκτυο, βρίσκουμε εικόνες, βγάζουμε δικές μας φωτογραφίες, συζητάμε, σχεδιάζουμε και καταγράφουμε.

Στο α΄μέρος του προγράμματος συνεργαζόμαστε με το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου, συμμετέχουμε σε πρόγραμμά του και με την καθοδήγηση της ειδικού κ. Καμπάνη γνωρίζουμε το παρελθόν των μνημείων. Στο β΄ μέρος του προγράμματος περπατάμε στις γειτονιές και παρατηρούμε την εξέλιξή τους μέσα στο χρόνο.

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

Λότζια: Ιστορική αναδρομή


Η Λότζια, η οποία κτίστηκε πρώτη φορά το 1541, αποτελούσε το κέντρο της διοικητικής και κοινωνικής ζωής της πόλης. Από τους εξώστες της ανακοινώνονταν τα διάφορα διατάγματα και από εκεί παρακολουθούσε ο δούκας τις λιτανείες και τις παρελάσεις. 

Ενετικό Φρούριο Κούλε

Όνομα:
Λόγω της ενετικής του κατασκευής, στο μνημείο αποδόθηκαν διάφορες ονομασίες, όπως Rocca a Mare, Castello (a Mare), Castellum Communis ή Castello del Molo. Το όνομα το οποίο έχει επικρατήσει και με το οποίο είναι γνωστό σήμερα το μνημείο είναι το ελληνικοποιημένο "Κούλες", που προέρχεται από το Su-Kulesi, κακόηχο κατάλοιπο δυόμισι αιώνων τούρκικης κατοχής.

'Aγιος ΠέτροςΟ ναός Πέτρου και Παύλου χτίστηκε κατά τους πρώτους χρόνους της βενετσιάνικης κυριαρχίας ως Καθολικό της Μονής του Τάγματος των Δομηνικανών (Domenicani Predicatori). Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μνημεία αρχιτεκτονικής των κιστερκιανών του 12ου αιώνα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

Ναός Αγίου Τίτου


Ο Άγιος Τίτος, ή πιο σωστά ο ναός του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο, είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία στο κέντρο της πόλης, στην οδό 25ης Αυγούστου.

Ο Άγιος Τίτος ήταν ο Κρητικός μαθητής του Αποστόλου Παύλου και πρώτος επίσκοπος Κρήτης, που κήρυξε το Χριστιανισμό στην Κρήτη και έκανε το νησί βαθύτατα χριστιανικό, μέχρι σήμερα. Η πρώτη εκκλησία αφιερωμένη στο όνομά του ήταν αυτή στην παλιά πρωτεύουσα Γόρτυνα, που στέγαζε και τη μητρόπολη του νησιού, μέχρι την καταστροφή της από σεισμό και τη μεταφορά της πρωτεύουσας από τους Άραβες (828) από τη Γόρτυνα στο Χάνδακα.

Κρήνη Μοροζίνη

Εισαγωγή: Η Κρήνη Μοροζίνη (γνωστή με το όνομα ''Λιοντάρια'') είναι ενετικό μνημείο που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Ηρακλείου. Κατασκευάστηκε το 1628 από το γενικό προβλεπτή Φραγκίσκο Μοροζίνι. Είναι έργο ντόπιων καλλιτεχνών, των Ρεθύμνιων τεχνιτών Φραμπενέτων,  όπως γράφει κι ο ίδιος ο Μοροζίνι στην έκθεσή του. Και σε στίχο του Μπουνιαλή :
«Τσοι Φραμπενέτους σου ’δωκα κι εκείνοι σε τιμήσαν, κι έκαμαν το τζιγάντε σου κι εύμορφα σε στολίσαν».