Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα 2010-2011: "Χάνδαξ-Κάντια-Ηράκλειο: Αστικές διαδρομές στο πέρασμα του χρόνου"

Φέτος αποφασίσαμε να κινηθούμε μέσα στην παλιά πόλη του Ηρακλείου και να ασχοληθούμε με τις αλλαγές στο αστικό περιβάλλον. Ανακαλύπτουμε τα μνημεία και τις γειτονιές του Βενετσιάνικου Χάνδακα, καταγράφουμε τις αλλαγές και την εξέλιξή τους και τα συγκρίνουμε με τη σημερινή πραγματικότητα.

Χωριστήκαμε σε 7 ομάδες, κάθε μία ανέλαβε ένα μνημείο και μια γειτονιά για να μελετήσει. Κάθε ομάδα έχει τον/την υπεύθυνό της και προσπαθεί να μελετήσει τον τομέα της σε βάθος και αποτελεσματικά. Διαβάζουμε βιβλία, επισκεπτόμαστε τη Βικελαία βιβλιοθήκη, ψάχνουμε στο διαδίκτυο, βρίσκουμε εικόνες, βγάζουμε δικές μας φωτογραφίες, συζητάμε, σχεδιάζουμε και καταγράφουμε.

Στο α΄μέρος του προγράμματος συνεργαζόμαστε με το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου, συμμετέχουμε σε πρόγραμμά του και με την καθοδήγηση της ειδικού κ. Καμπάνη γνωρίζουμε το παρελθόν των μνημείων. Στο β΄ μέρος του προγράμματος περπατάμε στις γειτονιές και παρατηρούμε την εξέλιξή τους μέσα στο χρόνο.

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011

Γνωρίζουμε το κάστρο της Μονεμβασιάς!

Η περιβαλλοντική μας ομάδα πάει στη Μονεμβασιά!


Η ομάδα των Νεωρίων παρουσιάζει την εργασία της

Νεώρια  •      Αμέσως μετά την κατάληψη της Κρήτης, οι Ενετοί βάλθηκαν να φτιάξουν το λιμάνι.
  •      Με τα πρώτα χρήματα απο την Γαληνοτάτη, το 1281 άρχισε η κατασκευή Νεωρίων στο νοτιότερο σημείο του λιμανιού. Χτίστηκαν σε αυτό το σημείο γιατί ήταν κοντά στο λιμάνι και έτσι ήταν πιο εύκολη η έλευση των πλοίων για την επισκευή και κατασκευή τους.
  •       Το 1303 τα Νεώρια καταστράφηκαν απο σεισμό.