Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα 2010-2011: "Χάνδαξ-Κάντια-Ηράκλειο: Αστικές διαδρομές στο πέρασμα του χρόνου"

Φέτος αποφασίσαμε να κινηθούμε μέσα στην παλιά πόλη του Ηρακλείου και να ασχοληθούμε με τις αλλαγές στο αστικό περιβάλλον. Ανακαλύπτουμε τα μνημεία και τις γειτονιές του Βενετσιάνικου Χάνδακα, καταγράφουμε τις αλλαγές και την εξέλιξή τους και τα συγκρίνουμε με τη σημερινή πραγματικότητα.

Χωριστήκαμε σε 7 ομάδες, κάθε μία ανέλαβε ένα μνημείο και μια γειτονιά για να μελετήσει. Κάθε ομάδα έχει τον/την υπεύθυνό της και προσπαθεί να μελετήσει τον τομέα της σε βάθος και αποτελεσματικά. Διαβάζουμε βιβλία, επισκεπτόμαστε τη Βικελαία βιβλιοθήκη, ψάχνουμε στο διαδίκτυο, βρίσκουμε εικόνες, βγάζουμε δικές μας φωτογραφίες, συζητάμε, σχεδιάζουμε και καταγράφουμε.

Στο α΄μέρος του προγράμματος συνεργαζόμαστε με το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου, συμμετέχουμε σε πρόγραμμά του και με την καθοδήγηση της ειδικού κ. Καμπάνη γνωρίζουμε το παρελθόν των μνημείων. Στο β΄ μέρος του προγράμματος περπατάμε στις γειτονιές και παρατηρούμε την εξέλιξή τους μέσα στο χρόνο.

Τρίτη, 31 Μαΐου 2011

Βόλτα στην πόλη και στο χρόνο

Την Παρασκευή 8 Απριλίου 2011 όλοι οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, ανέλαβαν να περπατήσουν σε συγκεκριμένες γειτονιές της παλιάς πόλης του Ηρακλείου.
Ενετικός χάρτης Ηρακλείου

Έχοντας μαζί τους έναν Ενετικό και έναν σημερινό χάρτη της πόλης, ξεκίνησαν παρατηρώντας και φωτογραφίζοντας τα σημαντικότερα σημεία της γειτονιάς που είχαν αναλάβει. Συγχρόνως προσπάθησαν να αντιστοιχίσουν ορισμένα σημεία του Ενετικού Ηρακλείου με τη σημερινή πραγματικότητα.

Ναός του Σωτήρος
Πλατεία Κορνάρου σήμερα

Όλα τα παιδιά έμειναν έκπληκτα με τις μεγάλες αλλαγές που έχουν σημειωθεί στην πόλη μας, άλλες αναγκαίες και άλλες κατακριτέες. Εξερευνώντας την παλιά πόλη χάρηκαν που μπόρεσαν να εντοπίσουν σε ποια σημεία βρίσκονταν παλαιότερα κτήρια, έστω κι αν σήμερα δεν υπήρχε κανένα ίχνος τους.

Αρχαιολογικό Μουσείο-Άγιος Φραγκίσκος
Πλατεία Ελευθερίας σήμερα
Τις επόμενες μέρες έψαξαν στο διαδίκτυο, αλλά και σε βιβλία, για να βρουν παλαιότερες εικόνες των ίδιων σημείων που είχαν φωτογραφίσει και να τις παρουσιάσουν σε αντιπαράθεση.
Πλατεία Ελευθερίας με την πύλη Αγίου Γεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου