Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα 2010-2011: "Χάνδαξ-Κάντια-Ηράκλειο: Αστικές διαδρομές στο πέρασμα του χρόνου"

Φέτος αποφασίσαμε να κινηθούμε μέσα στην παλιά πόλη του Ηρακλείου και να ασχοληθούμε με τις αλλαγές στο αστικό περιβάλλον. Ανακαλύπτουμε τα μνημεία και τις γειτονιές του Βενετσιάνικου Χάνδακα, καταγράφουμε τις αλλαγές και την εξέλιξή τους και τα συγκρίνουμε με τη σημερινή πραγματικότητα.

Χωριστήκαμε σε 7 ομάδες, κάθε μία ανέλαβε ένα μνημείο και μια γειτονιά για να μελετήσει. Κάθε ομάδα έχει τον/την υπεύθυνό της και προσπαθεί να μελετήσει τον τομέα της σε βάθος και αποτελεσματικά. Διαβάζουμε βιβλία, επισκεπτόμαστε τη Βικελαία βιβλιοθήκη, ψάχνουμε στο διαδίκτυο, βρίσκουμε εικόνες, βγάζουμε δικές μας φωτογραφίες, συζητάμε, σχεδιάζουμε και καταγράφουμε.

Στο α΄μέρος του προγράμματος συνεργαζόμαστε με το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου, συμμετέχουμε σε πρόγραμμά του και με την καθοδήγηση της ειδικού κ. Καμπάνη γνωρίζουμε το παρελθόν των μνημείων. Στο β΄ μέρος του προγράμματος περπατάμε στις γειτονιές και παρατηρούμε την εξέλιξή τους μέσα στο χρόνο.

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Διαδρομή στα τείχη του Ηρακλειου

Ο Μάρτιος ξεκίνησε με μια καταπληκτική βόλτα στα τείχη του Ηρακλείου με ξεναγό την Αρχαιολόγο κ. Νικολιδάκη.


Περπατήσαμε σε όλο το μήκος τους παρατηρώντας τα έργα που έχουν γίνει αλλά και την ανάγκη τους για συνεχή συντήρηση. Έπειτα σταθήκαμε στους προμαχώνες όπου παρατηρήσαμε τον καλά μελετημένο τρόπο κατασκευής τους. Περάσαμε από τις πύλες, θαυμάζοντας τις μόνιμες εκθέσεις που  στεγάζονται σ' αυτές. Επίσης ανακαλύψαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα λαγούμια τα οποία, το 17ο αιώνα, οδηγούσαν τους πολιορκούμενους από τους Τούρκους κατοίκους μακρυά από την πόλη. Βέβαια δεν μπήκαμε μέσα, παρόλο που θα θέλαμε, γιατί δεν είναι επισκέψιμα.  Χάρη στην κ. Νικολιδάκη είδαμε ακόμα και μέρη των τειχών που είναι κλειστά για το κοινό, όπως τη Χανιόπορτα.


Η διαδρομή μας αυτή στο χώρο και στο χρόνο ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη γιατί ανακαλύψαμε ένα μέρος της πόλης μας που βλέπουμε καθημερινά, αλλά δεν γνωρίζαμε την ομορφιά του και την ιστορία που κρυβει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου